PSM – Новий крок в автоматизації

PSM – це кодова назва мого нового проекту. Хто знайомий зімною в професійних колах – знає – я люблю автоматизацію. Автоматизація рутинних задач – це те, для чого створювались компютери, обчислювальні машини. Саме для автоматизації обрахунків було створено перші автоматичні обчислювальні машини – арифмометри. Сьогодні іноді зявляється враження що прогрес пішов не туди, і замість полегшення життя, компютери його нам ускладнюють.

Як виглядає “введення в експлуатацію” (тобто початок використання) нового компютера:

  1. Спершу потрібно встановити на компютер операційну систему. Це якщо мова йде про ноутбук – тоді процес розпаковки та увімкнення можна вважати елементарним. Адже для варіанту з системним блоком мав би бути пункт 0 – розпаковка та підключення периферії та системного блоку. Установка ОС – процес простий, якщо ти не робиш це вперше. Втім, для більшості власників компютерів (я узагальню так ноутбуки та системні блоки) це завдання з розряду якоїсь магії. В інтернеті є безліч статей та відео. Є офіційні інструкції від розробників операційних систем та інструкції від різних професіоналів та не дуже професіоналів. Кому вірити, що ставити, як робити правильно а чого робити не можна?.. Можливо про це напишу колись детально. Установка ОС це перший і, часто, невідємний крок при введенні компютера в експлуатацію.
  2. Після встановлення ОС часто виявляється що в ній нічого немає. Звісно, якщо раптом ви встановили Ubuntu, то перше що ви побачите – пропозицію інсталювати програми, які вам потрібно. Якщо ви встановите якусь з домашніх версій Windows 10 чи 11, то там також буде набір стандартних програм та Microsoft Store для встановлення додаткових програм та ігор. Правда може скластися так, що ОС поставили за інструкцією не дуже професійного професіонала, тоді виявиться що стандартні програми були під корінь вирізані і можливість їх повернути також відключена.
  3. Встановлення драйверів для вбудованого обладнання. Більшість сучасних ОС намагаються зробити цей пункт повністю не потрібним, але прогрес не стоїть на місці і разом зі спробами розробників ОС зробити установку драйверів не помітною для користувача, розробники пристроїв все ж випускають нові пристрої і змушують користувачів згадувати часи 20тирічної давнини, коли без диска з драйверами Windows не поставиш.
  4. Нарешті прийшов час все підоаштувати під себе, поставити і налаштувати програми, тюнінгувати ОС під свої потреби, встановити твіки, тощо.

Чи можна якийсь пункт з цього коротенького списку викинути? Так. Адже є способи автоматизувати кожен пункт.

  1. Windows 10/11 Silent Install – Мій проект, який був покликаний повністю атоматизувати процес установки Windows. Зараз цей проект зупинений, але при появі вільного часу і після доведення PSM до самостійного робочого інструменту цей проект буде відновлено.
  2. Для ОС Wsndows 10 та 11 є два інструменти які дозволяють встановлювати програми дуже просто. Вбудований в ОС консольний інструмент winget. Дозволяє, при наявності інтернету, знайти в репозиторії потрібну програму та встановити її. Потрібно лише знати назву того, що вам потрібно. Пошук здійснюється в Microsoft Store та в репозиторії winget. Можна написати свій скрипт, чи навіть ярлик зробити і встановлювати потрібні програми майже автоматично. Другий інструмент це Chocolately – схожий до winget, але має свої переваги та недоліки. З недоліків – це необхідність його спершу встановити. Це просто, але необхідно знати як, а це все додаткові кроки. З плюсів – значно більший репозиторій, навіть декілька репозиторіїв. PSM включає в себе скрипти установки обовязкових бібліотек, офісних пакетів та інших програм MustHave.
  3. Для кожного професіонала встановлення драйверів це свій тернистий шлях. Завжди потрібно знати всі можливі способи та варіанти встановлення драйверів. Втім, я вважаю, перше що слід зробити – це дозволити ОС про все подбати, і лише після встановлення всіх оновлень та драйверів з Windows Update, слід вживати якихось додаткових кроків, якщо система не справилась. Другим кроком, звісно, може бути використання SDI (не раджу використовувати будьякий інший софт для автоматичної установки драйверів), втім Microsoft відкрито заявляє що використання драйверпаків може зашкодити ОС. Чи прислухатись чи ні – справа кожного. Про пошук в інтернеті та ручне встановлення (наскільки ручне – залежить від знань кожного майстра) годі й говорити – крайня міра, якщо перші два кроки не допомогли. Про встановлення драйверів та реальні поради обовязково буде стаття, може і цикл статей. PSM має модуль автоматичної установки оновлень разом з драйверами які є у Windows Update.
  4. Тут справа індивідуальних вподобань, але PSM має кілька модулів для типових налаштувань. Antispy, який відключає значну частину телеметрії. Reconfig для приведення налаштувань SMB та повязаних модулів до певного стану, що при застосуванні в мережі дозволить компютерам обмінюватись даними.

Загалом PSM містить можливості для приведення голої, мало на що здатної системи до повністю робочого стану з програмами, драйверами, оновленнями, тощо.

Після релізу PSM на цьому сайті вийде анонс, а в GitHub буде відкрито репозиторій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *